София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Александровска болница спасиха жена с мозъчен инсулт

След операцията тя е в слединсултна рехабилитационна програма

пропускане
4 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В Александровска болница спасиха живота на жена с мозъчен инсулт. Жената е на 31 години от от Монтана. Тя постъпва в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ с оплаквания от силна болка в лявата половина на главата и лявото око, продължаващи повече от 10 дни.

Специалистите на Университетска болница „Александровска“ направили необходимите изследвания, които са доказали сцепване на сънната артерия в черепната кухина.

«Пациентката е преведена спешно в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика. Началникът на клиниката доц. Добрин Василев извършва ангиопластика на артерията с имплантация на два съдоразширяващи стента. Интервенцията протича без усложения, а веднага след процедурата се наблюдава обратно развитие на симптоматиката», се казва в прессъобщение от болницата.

Доц. Василев уточни, че дисекцията на артерията в мозъка е била с дължина 6 см., но за щастие съдът е издържал напрежението на кръвотока и не се е стигнало до мозъчен кръвоизлив. Веднага след поставянето на стентовете жената раздвижила ръката си още по време на интервенцията.

От болницата обясняват, че благодарение на бързата и адекватна реакция на специалистите, пациентката е избегнала мозъчно-съдов инцидент, стабилизирана е и движи добре двата десни крайника. За пълното ѝ оздравяване се провежда слединсултна рехабилитационна програма.