София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В две стада има огнища на чума по животните

Отлагат евтаназията на добитъка за два дни

6 годиниАгро 1 Боряна Райчева

В две стада са открити огнища на чума по добитъка. Това стана ясно след проведено рано тази сутрин заседание на междуведомствения координационен  щаб , създаден във връзка с възникнали огнища на особено опасни заразни болести по животните.

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума. Едното е на баба Дора, плюс още едно стадо в Болярово. Трябваше да пристъпим към евтаназия на животните, но ние ще я отложим“, каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти след заседанието на щаба.

На заседанието на координационния съвет бе решено планираните за днес действия по умъртвяване на животни да бъдат отложени за два дни, когато се очаква да излязат резултатите дали има други заразени животни от райони, съседни на установените огнища на заразата.

На съвета е решено още  дезинфекцията в 10-километровата зона се извършва под засилен контрол, засилен ще бъде и контролът на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза.

Всички проби са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните, каза министър Порожанов.

„Създаваме местен координационен щаб в община Болярово, където ще отидем и ние с министър Порожанов. Ще поискаме изслушване в парламента, за да получим препотвърждение на валидността на нашите действия“, това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

По думите му, „спасявайки държавата от такова зло, като чумата по животните“, е необходимо единното решение на всички политически сили.  Министърът призова за ограничаване на движението в засегнатия район, за да се ограничи разпространението на заразата.