Гледай
на живо

В Германия започна процесът срещу Шариатската полиция

На съдебната скамейка застанаха седем души

В Германия започна процесът срещу Шариатската полиция В германския град Вупертал (Северен Рейн-Вестфалия) започна вторият съдебен процес срещу така нарече... thumbnail text

В германския град Вупертал (Северен Рейн-Вестфалия) започна вторият съдебен процес срещу така наречената полиция на шариата, съобщава Deutsche Welle.
На съдебната скамейка застанаха седем души на възраст от 27 до 37 години. Те са изправени пред до две години затвор за нарушаване на забраната за носене на униформи.
Съобщава се, че през 2014 г. ислямски активисти, носещи жилетки с надписи „шериат“, извършиха нощни нападения в Вупертал. Патрулите провеждали разговори с млади хора на улицата, опитвайки се да уловят употреба на алкохол или тютюн и упорито обяснявали на местните жители необходимостта да се откажат от „лошите навици“ - посещения на концерти, барове, нощни клубове и дискотеки. Активистите излъчвали в интернет видеорепортажи за извършената работа.
Тогава министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер направи специално изявление, в което припомни, че властите няма да толерират шериата на германска земя и няма да позволят на никого да омаловажи репутацията на полицията. След това младите мюсюлмани спряха патрулите си.
През 2016 г. съдът вече излезе с оправдателна присъда срещу седемте активисти на „Шариатската полиция“, но през 2018 г. Федералният съд отмени това решение и го изпрати за ново преразглеждане.