София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Рим се закле най-младият кабинет начело с Джузепе Конте

Експремиерът Матео Ренци е зад съюза на „5 звезди“ и демократите

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Новият кабинет на италианския премиер Джузепе Конте положи клетва в Квириналския дворец пред президента Серджо Матарела.

В понеделник и вторник предстои да се гласува вотът на доверие на кабинета „Конте 2“. Първото заседание на правителството в двореца Киджи ще касае назначаването на експремиера Паоло Джентилони за еврокомисар от Италия.

Става дума за 22-ма членове на кабинета, сред които са представителите на „Движението 5 звезди“ на Луиджи ди Майо и на Деморкатическата партия на Никола Дзингарети и експремиера Матео Ренци.

Седем души или една трета от кабинета са дами. 11 министри са на „Движението“. Кабинетът е обявен за „най-младия в историята на Италианската република“ със средна възраст на министри от 47 г.

Световните медии обръщат вниманието, че идеята за обеиднението на лявопопулистите „5 звезди“ с дясноцентристите демократи е на експремиера Матео Ренци.

След няколко горещи августови седмици Матео Ренци се завръща в политиката - подавайки ръка на бившия си враг той проправи пътя за нов кабинет, констатира американското издание Politico.

„За мен съюзът с „5 звезди“ е огромна жертва. Правя го само, за да изпратя Матео Салвини у дома и да спася икономиката на Италия“, призна Матео Ренци пред изданието.