София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ваканцията на парламента свърши

Депутатите започват работа по бюджета и Антикорупционната комисия

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес парламентът подновява работата си след местните избори. В първия работен ден депутатите ще обсъдят проект за откриване на процедурата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия.
Според процедурните правила, които трябва бъдат утвърдени в пленарната зала, народните представители ще могат да предлагат кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в продължение на 14 дни. След това в рамките на 7 дни номинираните трябва да представят писмените си концепции за работа като ръководители на Антикорупционната комисия и декларации за имущественото си състояние и конфликт на интереси. Ще бъдат проверявани и за принадлежност към бившата Държавна сигурност.
Правилата предвиждат допуснатите кандидати да бъдат изслушани в комисията за борба с корупцията, а реалният избор ще е в пленарната зала. За избран ще се смята този, който е получил подкрепата на повече от половината от присъстващите в пленарната зала депутати.
Процедурата за избор на председател на Антикорупционната комисия се задейства три месеца след като парламентът гласува подадената от Пламен Георгиев оставка заради скандала с недекларираната му тераса.
Законопроектът за държавния бюджет ще се гледа днес за първи път в Народното събрание, на съвместно заседание на две комисии. Парламентарната комисия по икономическа политика и Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата ще гласуват на първо четене общата финансова рамка на проекта, внесен от Министерския съвет. Очаква се в заседанието да участва и министърът на икономиката Емил Караниколов.
Утре обсъждането на бюджета продължава във финансовата комисия, като ще се гледа по направления - парите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.
Правителството внесе в парламента законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. на 31 октомври т.г.