София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ваня Григорова: Трябва да решим проблемите на работещия човек

няма срамна работа, била съм продавачка

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

В студиото на "Делници" на телевизия "Евроком" Ваня Григорова, финансов и икономически съветник в КТ "Подкрепа" и кандидат за евродепутат, обрисува проблемите на трудовите хора у нас и какъв конфликт между "труда и капитала"може да разклати устоите на ЕС.

Уникалното в случая с Григорова е, че нейната кандидатура е издигната от инициативен комитет от работници.

"Обикновено зад повечето кандидатури у нас стоят интелектуалци, защото тяхната разпознаваемост и репутация издигат разпознаваемостта и репутацията на хората, зад които са застанали", обясни финансовата съветничка на КТ "Подкрепа". 

По нейните думи обаче, за да бъдеш работнически кандидат, е трябвало "да изпиташ на гърба си тегобите на трудещите се", и съответно - тези проблеми ще бъдат много по-добре разбрани от аудиторията на хората, които са ги изпитали. 

Тя е на мнение, че "няма срамна работа", а самата тя, след като е завършила търговската гимназия, не можела да си намери работа по специалността и известно време работила като продавачка в денонщна верига за бързо хранене.

"Малко хора ще говорят за проблемите на работещия човек, за социалните и трудовите права", убедена е Григорова, визирайки кампанията на другите кандидати за евродепутати.

Кандидатката на КТ "Подкрепа" подчерта, че "големите апартаментарни партии няма да защитават трудовите прави. И точно това доведе до обезлюдяването на страната". 

Тя посочи и един от приоритетите от нейната програма - увеличение на минималната работна заплата. 

И цитира изказване на Менда Стоянова, шефката на парламентарната комиися по бюджет и финанси, която казала: "Първо се явете на избори, спечелете ги и тогава променяйте".

Точно това обаче е подействало монивационно за издигане най-после и на кандидат от лагера на защитниците на трудещите се. 

Ваня Григорова каза още, че "преди години беше приет европейският стълб за социални права - обаче, за да се стигне до прилагането им на практика, трябва да се изработят правила - и това трябва да стане в този мандат на европарламента. А когато бъдат приети, България ще трябва да ги спазва", прогнозира финансовата съветничка на КТ "Подкрепа". 

Григорова предсказа още скорошно затваряне на ТЕЦ "Марица-Изток", което не само ще остави без препитания стотици работници, но и ще доведе до обещаното увеличение на нощните тарифи на тока с 67 процента и увеличаването на дневните с близо 100 процента.