Гледай
на живо

Вулкан изригна на остров в Япония

Пепел и лава доведоха до отмяна на десетки полети

Вулкан изригна в южната част на Япония. Вулканът изстреля дим и пепел на хиляди метра височина и доведе до отмяната на около 80 полета от близкото летище.

Метеорологичната агенция заяви, че вулканът Шинмодедак на най-южния  японски остров Кюшу, е избухнал няколко пъти и лавата изригва от кратера му, предават световните агенции.

Местните телевизии излъчват кадри, на които се вижда сив вулканичен дим, който се влива в небето и оранжевата лава се издига до устието на кратера. Метеорологичната агенция съобщи, че това е най-голямата експлозия на вулкана от 2011 г. насам.

В град Киришима в подножието на вулкана пешеходците носеха хирургични маски или покриха носовете си с кърпи за ръце, а други използваха чадъри, за да предпазят от падане на пепел. Автомобилите бяха покрити със слоеве пепел.

Периметър от 2 километра около вулкана е отцепен и е забранено приближаването на хора в района.

Няма данни за пострадали или материални щети от изригването. Вулканичната активност се очаква да продължи и властите предупредиха жителите за възможността от падане на скали и вулканични отломки, които се спускат по склоновете при високи скорости, изгарят или изпепеляват всичко по пътя си.

Вулканът, известен от филм на Джеймс Бонд от 1967 г., имаше по-малки изригвания през миналата седмица.

Япония има 110 активни вулкана и е предразположена към земетресения и вулканични изригвания.