София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Външните министри на НАТО заседават в Брюксел

България ще бъде представена от министър Екатерина Захариева

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министрите на външните работи на НАТО ще заседават днес в Брюксел, за да приключат подготовката за срещата на върха  на Пакта в Лондон следващия месец.

България ще бъде представена от министър Екатерина Захариева.

Министрите ще отбележат напредъка по справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса.

Вчера генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг съобщи, че са инвестирани стотици милиарди долари допълнително в отбраната на НАТО за последните 5 години и определи този факт като "безпрецедентен".

Очаква се министрите да постигнат съгласие космическото пространство да бъде обявено за отделна оперативна сфера на НАТО заедно с въздушната, сухопътната, морското и киберпространството.

Сред темите в дневния ред ще бъдат сигурността в Черно море, киберсигурността, противодействието на хибридните заплахи и борбата с тероризма.

Министрите ще обсъдят стратегически въпроси на сигурността, включително Русия и Китай, развитието в областта на контрола на въоръженията.