София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЪВЕЖДАТ ДАНЪК ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ

ЩЕ СЕ ТАКСУВАТ НЕЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Правителството ще предложи въвеждането на данък „вредни храни“. Това е такса върху нездравословните храни, която ще се събира, за да бъде подкрепяна здравната система.
Причината – по-големите разходи, които прави общественото осигуряване вследствие на нездравословното поведение на населението, пише вестник „24 часа“.

Данъкът ще бъде представен до дни от министър Петър Москов, като зад идеята стои цялото правителство.
Засегнатите стоки ще са тези, които съдържат добавена захар, сол над 10 грама на килограм,транс мастни киселини – това са практически всички форми на маргарин, и продуктите, съдържащи кофеин. Изключение правят сирената, защото се приема, че те имат по-голяма полза за организма като основен източник на калции и белтъчини, отколкото вреда.
Експертите ще се опитат да наблегнат на храните „без които можем“, за да не предизвикат нежелан социален ефект. Такива храни са тези с висока „енергийна плътност“, постигната с добавяне на захар и транс мазнини. Няма да има допълнителен акциз върху пакетираната захар, сол, кафе.
Предстои да се обсъди въпросът за размерите на таксата. Експертите са заложили на минимални нива от 1,51 лв. за килограм храна със солно съдържание над 10 грама на килограм. Така при безалкохолните напитки, при които литърът се равнява на килограм, вероятното поскъпване ще бъде с 81 стотинки на литър. Окончателният размер ще бъде определен след обсъждане и при гласуване в парламента.
Общият фискален ефект ще е около 170 млн. лева годишно. Предложено е поне 50% от приходите да отиват за профилактика на заболявания, причинени от прекомерната употреба на сол – високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво. Останалата част от парите ще се включи в бюджета на здравната каса.
Данъкът цели да насърчи населението към по-здравословен живот, индустрията към повече отговорност, а бюджетът да бъде компенсиран заради нарастващите разходи, свързани с нездравословното хранене.