Гледай
на живо

Забраната на бурките може да доведе до заплаха за националната сигурност

Мюсюлмански духовник: мюсюлманското облекло е божествено предписание

Мюсюлмански духовници предупреждават, че забраната за носене на бурки може да предизвика обратна реакция и да доведе до заплаха за националната сигурност на страната.

Предупреждението се чете в позиция на Съвета на духовните водачи на мюсюлманите. Негови членове са сегашният главен мюфтия Мустафа Хаджи и предшествениците му Фикри Сали, Селим Мехмед и председателите на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, Хюсеин Карамолла, Ридван Кадьов и Басри Пехливан. Според тях мюсюлманското облекло е божествено предписание.

Духовните водачи на мюсюлманите споделят, че рестриктивните мерки няма да подобрят сигурността, а "напротив, ще подтикнат определени лица към нерегламентирано извършване на определени дейности, защото природата не търпи празнота, а всяко действие поражда ответна реакция".

Позицията им е реакция на така наречения "закон за бурките", който бе внесен от Патриотичния фронт и приет на първо четене в парламента. Припомняме, че той забранява носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето.

На преден план трябва да излиза убеждаването, облагородяването, а не забраняването или отрязването, категорични са мюсюлманските духовни водачи. Според тях забраните не унищожават вредното, а му дават възможност да се развие в друга среда и по друг начин.