София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Марк Маркес взе безапелационна победа в Гран при на САЩ

Зад триото на подиума финишира Валентино Роси, следван от Дови, Зарко и Педроса. Лоренсо остана извън топ 10 - на 11-о място

6 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Световният шампион по мотоциклетизъм Марк Маркес спечели за шеста поредна година състезанието за Гран при на САЩ. Пилотът на "Хонда" не остави съмнение в превъзходството на любимата си писта, където никой друг освен него не е печелил. Испанецът взе първа победа за сезона, след като в Бахрейн беше втори, а в Аржентина едва 18-и.
Маркес, който спечели квалификацията в събота беше наказан с три места заради инцидент с Маверик Винялес и трябваше да стартира четвърти. Това не му попречи и още в първия завой испанецът беше втори. Йоан Зарко поведе след добър старт, а Винялес изгуби две позиции. По-назад бяха Андреа Яноне, Валентино Роси и Андреа Довициозо.
Постепенно Маркес поведе и започна да се откъсва, като никой не можеше да следва темпото му. В един момент Яноне беше втори, но италианецът беше изпреварен от Винялес.

До края на състезанието световният шампион нямаше никакви проблеми и финишира спокойно н"Моята стратегия беше да започна силно, да натискам здраво и да се откъсна. Ритъмът ми беше добър и съм доволен. Исках да се усамотя на първото място, за да не влизам в дуели", каза след финала победителят.
За Маркес това беше 93-и старт в кралския клас, като той взима 35-а победа и за 65-и път е на подиума.
Той измина състезателната дистанция за 41:52 минути и завърши с аванс от 3.5 секунди пред Винялес. Подиумът дипълни Андреа Яноне със "Сузуки" (+6.704). Топ 10 допълниха Валентино Роси, Андреа Довициозо, Зарко, Дани Педроса (който караше с оперирана китка), Тито Рабат, Джак Милър и Алейш Еспаргаро.
"Насладих се на това състезание, въпреки някои проблеми с предната гума. Щастлив съм, надявам се това да бъде първото от поредица добри състезания", каза Маверик Винялес след състезанието, посещавайки подиума си на покойния Ники Хейдън.а първото място.

След три кръга от началото на сезона в MotoGP лидер в шампионата е Андреа Довициозо с 46 точки, а Маркес има една по-малко. Трети излезе Винялес с 41 пред досегашния лидер Кал Кръчлоу (38 точки). Валентино Роси е едва седми с 29.
Следващият старт през сезона е на пистата "Херес" за Гран при на Испания на 6 май.