София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Ботев (Враца) взе нужното в Монтана и ще играе бараж за спасение

Тимът на Веселин Великов с решителен сблъсък срещу Септември (София) за място в efbet Лига

3 годиниФутбол 4 Симеон Кисьов

Монтана и Ботев (Враца) завършиха 1:1 в дербито на Северозапада от последния от 32-ия кръг на efbet Лига. След равенството гостите от Враца събраха 30 точки и финишираха на 2 пред домакините, което означава, че ще играят бараж срещу третия от Втора лига Септември (София) за оставането си в елита. Монтана пък изпада от първото ниво на родния футбол.

Двата тима започнаха активно срещата, но не създадоха сериозно положение пред една от двете врати. Тони Тасев и Давид Кики от домакините не успяха да намерят целта, а Николай Минков шутира от границата на наказателното поле, но топката срещна крака на бранител на гостите и излезе в корнер.

В 34-ата минута Давид Кики бе изведен отлично от Тони Тасев зад гърба на отбраната и с прехвърлящ удар преодоля Красимир Костов за 1:0.Това бе първи гол за Кики с екипа на Монтана. Четири минути по-късно гостите отвърнаха на удара. Атанас Зехиров намери отлично Дориан Бабунски в наказателното поле и нападателят без проблеми матира Благой Макенджиев за 1:1.

Шест минути след почивката домакините натиснаха, но въпреки това в 72-ата минута след центриране от корнер Давид Кики успя да избие топката от голлинията пред погледа на Костадин Ничев. Малко по-късно Монтана бе близо до попадение. След центриране в наказателното поле бранител на Ботев (Враца) отклони опасно топката към собствената си врата, но Красимир Костов бе на своя пост и спаси. До края на мача усилията на домакините да стигнат до победен гол не се увенчаха с успех и така те изпадат от елита.

В другата среща Славия загуби от Етър с 0:2. "Белите" си бяха осигурили мястото в efbet Лига и за следвашя сезон, докато "виолетовите" също като Монтана на този етап изпадат. Крайното решение за съдбата и на двата тима ще бъде взето на 25 май, когато ще бъде обявен в какъв формат ще се играе шампионата ни през следващия сезон. Единственият шанс на "виолетовите" и Монтана да се спасят е, ако се приеме идеята за разширяване на елита до 16 отбора и да няма изпадащи.

Гостите поведоха в 8-ата минута, когато Ангелов получи топката от Кнежевич и асистира на непокрития Кольо Станев, който от няколко метра не сбърка за 0:1. Домакините опитаха натиск и в 39-ата минута бяха близо до изравняване. Кирилов получи хубав пас отляво от Макрилос, нахлу в наказателното поле и отправи опасен удар, който бе блокиран от Крачунов и топката излезе в корнер.

След почивката в 63-ата минута Ивееш и Ангелов се озоваха двама на един след отличен пас на Фемия, а панамецът отправи удар от чиста позиция, но бе блокиран. В 72-ата минута резервата Преслав Боруков получи от Даниел Младенов и с фалцов удар вкара топката в долния десен ъгъл за 0:2. Четири минути след това Макрилос овладя пред наказателното поле, обърна се и отправи силен удар, а вратарят на гостите Господинов изби топката в корнер.

Натискът на домакините продължи и в 81-ата минута Кирилов овладя топката след центриране отдясно и отправи удар по диагонала, но топката мина покрай вратата. До края на срещата не се стигна до други попадения.

След тези резултати Славия финишира на първата позиция в долната четворка на втората осмица с 34 точки пред Ботев (Враца) с 30, а Монтана и Етър събраха по 28 пункта.