София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Главчев посети Троянския манастир

Министър-председателят се запозна със състоянието на западното крило на Светата обител

19 дниОбщество 10 Кристияна Стефанова

Служебният премиер Димитър Главчев посети Троянския манастир, където беше посрещнат от Негово Високопреподобие архимандрит Стефан, съобщиха от Министерския съвет.

Министър-председателят се запозна със състоянието на западното крило на Светата обител. Там е било убежището на Васил Левски, а днес там се намира и музей, посветен на Апостола на свободата и се посещава от много хора.

Западното крило е построено през 1865 г., оттогава не е ремонтирано и се нуждае от реконструкция, за да продължи да бъде достъпно за посетители.

Премиерът е уведомен, че проектът за ремонт е одобрен и дейностите по обновяване може да започнат, ако бъде осигурен финансов ресурс.

Към момента Троянската света обител получава годишно субсидия от 200 000 лева за капиталови разходи, информират от Министерския съвет.

На 10 и 11 май служебният премиер и българската делегация посетиха Атон, където се срещнаха с духовното и гражданското ръководство на Света гора и участваха в празника на манастира "Св. Георги Зограф". /БГНЕС