София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Екатерина Стратиева ще бъде част от автомобилното Рали Барум

В Чехия тя ще си партнира с Георги Аврамов под номер 90. Обслужващият й отбор е Бако Рейтинг от Унгария

7 годиниДруги 1 Телевизия Евроком

Тази година за пореден път Екатерина Стратиева със Ситроен C2 ще стартира в рали Барум (25-27 август), кръг от Европейския рали шампионат.

В Чехия тя ще си партнира с Георги Аврамов под номер 90. Обслужващият й отбор е Бако Рейтинг от Унгария.

В рали Барум ще стартират над 140 участника от 22 нации. Стратиева и Аврамов ще са единствените представители на България. Двукратната ни европейска шампионка в категория жени ще трябва да мери сили с още 7 участнички от нежния пол. Иначе в надпреварата при автомобилите с предно предаване са заявени над 80 състезатели. В това издание на Екатерина Стратиева ще е изключително трудно да се бори за първото място заради здравословното й състояние през последната година.

"Много ми е трудно, но преследвайки моята мечта и подкрепата на Георги реших да събера сили и да стартираме там. Слаба съм, не съм карала от много време, трудна ми е концентрацията и главата ми мисли малко по-бавно, рефлексите са поизчезнали, колежките ми постоянно са на старт и са с топ автомобили, но това няма да ме спре да дам всичко от себе си и да изживеем максимално емоцията от това Велико състезание. За мен Барум е най-техничното и специфично състезание. Изисква постоянно специална концентрация поради многото превали, сгънати участъци и неравната настилка. Организацията е на много високо ниво, а публиката е невероятна. Живея с този спорт и ние в годините успяхме да спечелим сърцата им", заяви Стратиева.

Тази година много голяма част от трасетата са напълно нови, въпреки че носят старите имена. Етапите ще са 15 с обща дължина. Отново се стартира късно вечерта с първия градски етап, събиращ хиляди фенове. Тази година ще има и изцяло нощен етап в събота вечерта, за който плановете на екипажа Стратиева/Аврамов са след рали Барум да участват в рали Сливен. Последното участие на двукратната европейска рали шампионка в тази надпревара е през 2012 година.