София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ, И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ

НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОБЕДА ВЪВ ВЕЧНО ДЕРБИ

9 годиниЛюбопитно 3 Телевизия Евроком

Всички смятат, че най-голямата победа във вечно дебри е онова 7:1 за Левски от 1994 година. Това си е факт, но когато говорим за футбол при мъжете. 

Има един още по-впечаляващ успех. Той е 9:0 и е в полза на "червените". Той обаче идва в мач при жените. Всичко е официално, като срещата е за първенство. Датата е 17 април 1993 година, а "сини" и "червени" играят двубой от републиканското първенство за жени. 

Уверени в своите възможности, футболистките на ЦСКА още в началото на мача налагат бързо темпо, притискат съпеничкие си и показват категорично, че ще изиграят един от най-силните си мачове. 

Зрителите по трибуните са били все още малко, но присъстващите на този двубой са успели да видя красиви технични изпълнения от жените на терена. Капитанката на "червените" Ваня Александрова изиграва мача на живота си. Евдокия Раева, Мариана Манова, Мария Михайлова и Соня Тодорова са тези, които изпъкват с действията си. Защитата на "армейците" почти няма работа по време на този мач, но и там могат да се отличат имената на Бистра Младенова и играещата с контузия Снежанка Велева. 

Тогава има решение всички родни грандове да поддържат и отбори при дамите, за да може по-бързо да се развие и този футбол. Заради това ЦСКА и Левски правят женски отбори.

Мачът е отразен единствено във вестник “Футбол”, който е орган на футболния съюз по това време. Отчита се, че силите били тотално неравностойни.

“Мачът беше на “Герена”. Отнесохме си редовната доза псувни и атаки, все пак бяхме с червени екипи и се казвахме ЦСКА. Определено обаче бяхме по-добрият отбор на терена”, спомня си капитанката на тима Ваня Александрова. Тя завършва мача с хеттрик.

“След това Валентин Михов беше толкова доволен, че ни даде и премии за победата. Може би бяха по 300-400 лева, което не бе толкова лошо за времето”, допълва Александрова.

“Със сигурност не съм останал безучастен, защото много съм помагал на женския футбол. След това се опитахме с Павел Найденов да направим и силен национален отбор, но не се получи. Но лично съм раздавал премии и на тях”, обясни бившият президент на ЦСКА. Само след няколко месеца Валентин Михов ще напуска Борисовата градина и заема шефския пост в БФС. След това обаче пловдивските “брокери” му правят преврат, след като се класираме на световното в САЩ след знаменитата победа на “Парк де Пренс”.

ЦСКА стават републикански шампиони през сезон 1992/93, което е направо чудо. По същото време тотален хегемон е женския отбор на “Гранд хотел Варна”, където шеф е Павел Найденов - бащата на Илия Павлов. Павлов е президент на "армейците" в периода 1994-1999-а година. 

Най-голямата победа в историята на вечното дерби обаче се оказва фатална за състава на Левски. Почти веднага след това тимът е разформирован и така приключва въобще женският футбол при “сините”.

ЦСКА е един от основателите на женския футбол в България, като участва в първото ни първенство, което стартира през 1985 г. заедно с отборите на Академик (София), Ботев (Пловдив), Гранд хотел Варна (Варна), Дунав (Русе), Саня (Плевен), Слънце (Стара Загора), Спартак (Сандански) и Спортист (Нови пазар).

 

В историята си тимът е ставал два пъти шампион на България, два пъти е завършвал втори и три пъти е печелил бронзовите медали. Взема и една купа на БФС, но титлата през 1993 година е последният успех на жените на ЦСКА.

Автор: Павел Колев