София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Усик нокаутира Дюбоа и защити поясите

След края на двубоя Усик отиде в ъгъла на съперника си и го надъха за следващи изяви на ринга с думите "Продължавай да мечтаеш!"

8 месецаДруги 23 Симеон Кисьов

Украинецът Олександър Усик (36 г.) победи британеца Даниел Дюбоа (25 г.) и защити трите си шампионски пояса (WBA, WBO, IBF) на галавечер във Вроцлав (Полша).

Началото на битката започна с видео послание на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Шампионът бе по-добър от 11-години по-младия си съперник и го обработваше с удари през цялото време, а да го свали на пода в осмия рунд. Тогава Дюбоа получи проблем в коляното и в следващия рунд отново бе свален на пода.

След края на двубоя Усик отиде в ъгъла на съперника си и го надъха за следващи изяви на ринга с думите "Продължавай да мечтаеш!".

Преди да бъде награден украинецът и хората от щаба му потанцуваха на ринга за радост на феновете в Полша.

"Чувствам се добре. Благодаря на моя отбор, на семейството, на децата ми, на моята страна и на украинската армия. Благодаря на Господ. Това е бокс, не е балет. Обичам да съм на ринга.

Готов съм още утре за мач с Тайсън Фюри. Но какво иска той, нямам представа. Сега искам да се върна у дома. Да  видя децата си. Искам да си почина. Не е моя работа да решавам с кого да се бия. Искам да се нахраня, да поспя и да пия газирана вода", заяви Усик.

Първи рунд

Водещата дясна права ръка на Усик създаваше повече проблеми на съперника. в първия рунд и се отличаваше, докато Дюбоа оптиваше с ъперкът и крошета да притенсява украинеца. 

Втори рунд

Задната ръка на Дюбоа започваше да работи, макар и не с нокаутираща сила. Изненадващ ляв прав на Усик разклати съперника при две оставащи минути до края на рунда и това беше много по-отчетливо попадение за шампиона. Изненадващо или не, украинецът беше по-активният в началото на срещата и нанасяше повече удари, докато Дюбоа не можеше да се похвали с нещо, освен мощен десен ъперкът.

Трети рунд

Дюбоа се отпусна и не спираше да залива съперника със смели атаки, а и не ставаше жертва на някакви сериозни комбинации. Ъперкътите бяха интересно решение за британеца, но реално украинецът пласиар по-добрите попадения.

Четвърти рунд

Рундът можеше да бъде даден на Дюбоа заради работата му с дясната ръка, независимо че Усик постоянно му опонираше с водещата.

Пети рунд

Дюбоа нанесе тежко поражение на Усик, но с удар под пояса ,който провокира украинеца да си вземе паузаот полагащите му се от пет минути. Остатъкът от рунда беше обективно в актива на украинеца, който започваше да работи все повече.

Шести рунд

Усик отново прекарваше повече време в притискане на съперника към въжетата и ъглите, а Дюбоа не намираше завършващия десен прав или дясно кроше.

Седми рунд 

Усик започна да изполва оръжияята дори на своя съперник, който деградираше на пръв поглед. С десните си прави попадения Усик не спираше да си издейства преимущество, а сякаш украинецът започна в последната минута да търси завършване.

Осми рунд

Усик беше засрещнат два пъти с мощни удари, но иначе залагаше все още на комбинации, които му носеха успех. В минутите до края рундът се превърна в надпревара на водищите ръце, като Усик полчи тежки два удара в края на рунда, но иначе контролираше и печелеше двубоя. Точно в края на рунда Дюбоа беше свален в нокдаун с ъперкът след комбинация.

Девети рунд

Усик прати във втори нокдаун съперника си с десни крошета и въпреки че британецът се изправи, съдията маркира края на мача.