София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Венгер с много интересни прогнози за бъдещето на европейския футбол

Интересно мнение от Венгер

6 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер направи много интересна прогноза за появата на нов общоевропейски футболен турнир, който напълно ще промени календара на най-силните първенства на Стария континент и ще измести вътрешните шампионати. Според французина, който напуска Арсенал след мача с Хъдърсфийлд в неделя, революционната промяна ще стане факт в близките няколко години. 

"Следващата промяна ще се случи в идните години и ще донесе обща европейска лига, която ще се провежда през уикендите. Мачовете от вътрешните първенства ще се играят във вторник и сряда. Това е следващата стъпка и тя ще се случи съвсем скоро, защото това е единственият начин отборите от останалата част на Европа да се конкурират с Висшата лига", каза 68-годишният Венгер. 

Според французина водещите тимове в Европа са крайно недоволни от парите, които получават от телевизионни права заради слабата конкуренция в шампионатите им. "Промяната е неизбежна. Защо ли? Защото големите клубове ще кажат, че когато играят два малки отбора, никой не ги гледа. Хората искат да гледат качествени мачове. Големите клубове трябва да делят парите си с малките, които не представляват никакъв интерес. За да стане едно първенство по-атрактивно, трябва отборите в него да са най-много 16. Тогава ще има истинска конкуренция", каза още Венгер. 

Според французина промяната ще помогне на УЕФА да се справи с отлива на фенове от Шампионската лига, който е особено видим в ранната фаза на турнира. "Ако всяка седмица имате мачове като Реал срещу Барселона, Реал срещу Арсенал, Манчестър Юнайтед срещу Байерн Мюнхен, тогава ще виждате само препълнени стадиони", допълни специалистът.