София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1,2 милиарда лева трябват за минимална пенсия от 300 лева

Управляващите предупредиха, че ако бюджетът не мине, няма да се повишат пенсии и заплати

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Ако минималната пенсия стане 300 лева, от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лв. В бюджета за държавното обществено осигуряване парите за пенсии са малко под 9 млрд. лв.. От тях 4,5 млрд. лв. не са от осигурителни вноски, а от държавния бюджет, от данъците. Ако трябва да говорим за повишаване на пенсиите, трябва да говорим за нов модел на пенсионно осигуряване, както и на изчисляване на пенсиите, но това е голяма тема", заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя допълни, че се надява бюджетът за 2017 да бъде приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център.

БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят бюджета, а от Патриотичния фронт искат да бъде заложена минимална пенсия от 300 лева.

Според Менда Стоянова нищо страшно няма да има, ако бюджетът не бъде приет, но това ще означава, че заложените допълнителни пари – 280 милиона за образование, 250 милиона за здравеопазване и 180 милиона за МВР – няма да бъдат дадени.

В Народното събрание министърът на финансите в оставка Владислав Горанов заяви, че ако бюджетът не бъде приет, няма как да бъдат увеличени минималната заплата и пенсиите и ще се наложи да бъде спряно финансирането на някои програми, например санирането на жилища.