София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Изтича срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още не са подали докуименти

14 дниПолитика 24 Васил Василев

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни.

Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент.

До вторник общо 10 бяха партиите и 8 коалициите, подали документите си за регистрация пред изборната комисия. Назначени са и Районните избирателни комисии. Все още от парламентарно представените партии и коалиции документи за регистрация в комисията не са подали от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

За гласуването в чужбина се очаква секции да бъдат отворени в около 60 страни, като най-много ще бъдат в Турция.

На интернет страницата на ЦИК може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната за предстоящите избори на 9 юни. Срокът за неговото подаване изтича в 24:00 часа българско време на 14 май 2024 г.