София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Северна Македония избира нов президнет

Западните ни съседи ще гласуват за 7 кандидати

14 дниПолитика 29 Васил Василев

Днес, 24 април, македонските граждани ще гласуват на изборите за президент в страната. 1 814 317 души имат право на глас, съобщи Централната избирателна комисия /ЦИК/. В страната са отворени са 3480 секции.

Избирателните секции в РС Македония отварят в 07.00 ч. местно време (08:00 българско), а гласуването ще продължи до 19.00 ч. (20:00 ч. българско). Гражданите на Северна Македония, които живеят в чужбина и са се регистрирали да гласуват, могат да упражнят конституционното си право в дипломатически мисии и консулски служби.

На 23 април имаха право да гласуват гражданите, вписани в специалния избирателен списък - диаспората, лишените от свобода, настанените в домове за възрастни хора, болните и немощните, както и вътрешно разселените лица. Първи гласуваха членовете на избирателните комисии, които пътуваха за вота в чужбина. В специалното извлечение от избирателния списък са записани 191 души.

Общо 942 наблюдатели, чуждестранни журналисти и преводачи са акредитирани да наблюдават президентските избори. Акредитирани са 342 местни и 568 чуждестранни наблюдатели и преводачи, като най-многобройни са тези от ОССЕ/БДИЧП.

Предстоящите парламентарни избори в страната на 8 май, ще бъдат наблюдавани от над 2 000 местни и чуждестранни наблюдатели.

За победа са необходими повече от 50% подкрепа от 1,8 млн. регистрирани гласоподаватели в страната, което означава, че почти сигурно ще се стигне до втори тур на 8 май заедно с парламентарните избори. Избирателната активност на втори тур трябва да бъде минимум 40%, за да бъде резултатът валиден.

Фаворити за поста са досегашния президент Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Проучване на общественото мнение, проведено от Центъра за политически изследвания и комуникации /ЦПИК/ в РСМ, дава преднина на Силяновска с 20,4% подкрепа срещу 16,8% за Пендаровски. Двамата вече са се изправяли един срещу друг през 2019 г., когато Пендаровски спечели изборите на втори тур.

Антибългарската реторика и атаките срещу Преговорната рамка с Европейския съюз /ЕС/ доминираха в предизборната кампания.

На събития и срещи с граждани държавният глава посочи, че РС Македония се е сблъсквала с две блокади по пътя към ЕС – „външната от България и вътрешната от ВМРО-ДПМНЕ“. Президентът се застъпи за оставането на Северна Македония в сръбския проект-инициативата „Отворени Балкани“.

Гордана Силяновска-Давкова през годините е върл противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС. Силяновска е твърдо против и Договора за приятелство с България от 2017 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания тя твърдо следваше антибългарската политическа линия.

Напрегната надпревара в албанския политически блок

Досегашният външен министър на Северна Македония Буяр Османи ще се изправи на срещу Арбен Таравари, председател на Алианс на албанците /АА/ и кмет на Гостивар.

Таравари, номиниран от коалицията на албанските опозиционни партии, си осигурява 7,9% подкрепа, а Буяр Османи, номиниран от Европейския фронт, ръководен от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, получава 6,6%, според проучване на ЦПИК.

Османи защитава позицията, че Скопие трябва да изпълни задълженията си според Преговорната рамка с Европейския съюз. Той призова страната трябва да излезе от сръбския проект „Отворени Балкани“ и често отбелязва силното руско влияние в Скопие.

Таравари също подкрепя вписването на българите в Преамбюла на македонската Конституция. Той обаче е изправен пред разцеплени в партията си. В момента тя има две крила - едното на Таравари, който реши да се присъедини към обединената албанска опозиция, а второто - на председателя на Националното събрание на формацията - Зиядин Села, който се противопостави на това решение.

Руската тройка в Скопие

Трима кандидати с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за подкрепата на македонските граждани. Биляна Ванковска е кандидатът на Левицата. В рамките на тазгодишната предизборна кампания тя споделя същата антибългарска позиция с кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Ванковска се застъпва за отмяна на т.нар. „френско предложение“ за продължаване на преговорите с ЕС и критикува условията за европейска интеграция на Скопие. Тя настоява страната да се присъедини към БРИКС.

Кметът на община Карпош Стевчо Якимовски е кандидат за президент от партия ГРОМ. Той е бивш представител на СДСМ. Якимовски е известен с опозицията си срещу Договора за добросъседство с България, отхвърлянето на конституционните промени и топлите му връзки с Белград и Москва. Част е от санкционния „черен списък“ на САЩ от 18 март т.г.

Максим Димитриевски е кандидатът на партия За Наша Македония /ЗНАМ/ и бивш представител на СДСМ. Той е политик и общественик, кмет на Куманово – родния му град. Според него "промени в македонската конституция не са необходими, за да не се допусне разпадането на единството на държавата". По думите му промяна в Преговорната рамка не е непостижима цел.