Гледай
на живо

1,5 млрд. лв. струва мултимодалният коридор, обсъден в Солун

Борисов и Московски представиха проекта пред журналисти

Предстои изграждането на мултимодалния коридор  Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, както и евентуалното включване на Румъния в това направление. Това стана ясно вчера, след четиристранна среща в Солун между министрите на транспорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия. Министър Московски посочи, че с разширяване на териториалния обхват на коридора се увеличава неговата рентабилност и по тази причина Европейската комисия е дала препоръки за присъединяването на Румъния към проекта.

Пред журналисти в самолета, на път за Сараево, премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски разкриха какво ще представлява мултимодалният коридор.

По думите им, това е транспортен пръстен,  изграден от жп връзки, магистрали и пристанища, който ще продължи и към Румъния.  Проектът имал за цел да заобиколи Дарданелите и България по този начин  да получи излаз на Егейско море.

Според отчетите до момента тази част от коридора, която е на българска земя, ще струва около 1,5 млрд. лв., обясни Борисов, цитиран от Труд.

Вероятно България ще предложи на китайските инвеститори, които идват у нас да за участие в 7-та среща на държавите от ЦИЕ и Китай, да се включат в проекта.