София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1 млн. евро за залавяне убиеца на словашкия журналист

Премиерът на Словакия обяви, че дава парите за информация, водеща до убийците

6 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Словашкият разследващ журналист Ян Куциак и неговата приятелка Мартина Кушнирова бяха убити, вероятно, заради работата му, съобщиха властите в Словакия, цитирани от Дойче веле.

Куциак се свърза с полицията миналата година след като получи заплахи за живота си, но случаят е бил пренебрегнат.

Вчера словашката полиция съобщи, че журналистът и приятелката му са били застреляни в дома им във Велка Мача, на 65 километра от столицата Братислава.

„Разследването показва, че убийството е планирано и не е резултат от случайна конфронтация“, съобщи полицейският началник Тибор Гаспар. Той добави, че убийството вреоятно има връзка с разследващата дейност на журналиста, но трябват още доказателства.

27-годишният Ян Куциак е работел за новинарския сайт Aktuality.sk основно по случаи с укриване на данъци, в които често са били замесени бизнесмени с връзки със словашката управляваща партия и други политици.

Издателят на новинарския сайт Аксел Шпрингер осъди "жестокото убийство" на журналиста си. Сред медиите в страна избухна вълна на възмущение.

Международната организация "Репортери без граници" заяви в обръщение, че е „ужасена“ от убийството. Групата призова властите в страната да разследват подробно случая, като отбеляз, че Куциак и други близки до него „са били застрашени през последните месеци“.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че ако убийството на журналиста е свързано с неговата работа, случаят ще бъде „безпрецедентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в страната“. Той обяви, че правителството предлага награда от 1 млн. евро за иноформация, водеща до залавянето на убийците.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заклейми този "страхлив акт" и написа в Twitter, че в Европа и в демократична страна няма място за убийства на журналисти, съобщи АФП.

Работата на Куциак е предимно върху съмнения за данъчни измами, засягащи високопоставени служители и бизнесмени.

Според един от докладите на разследващите, журналистът е работил по случай с италианската мафия за използването на еврофондовете в Източна Словакия.

В последната си история за сайта Куциак съобщи за предполагаеми данъчни измами, свързани с луксозен апартаментен комплекс в Братислава.