София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

11-годишно дете, болно от рак, свалено от самолет

Екипажът се оправдал с липса на лекар

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

11-годишно момче, болно от левкемия, не е било допуснато с родителите си до полета София-Виена на Австрийските авиолинии вчера сутринта, съобщи Дир бг. За потресаващия случай сигнализира първо в личния си профил във "Фейсбук" д-р Радина Денкова - една от най-известните естетични дерматолози в България, която е станала пряк свидетел. Детето, което страда и от заболяване на опорно-двигателния апарат, и родителите му са имали закупени билети за полета София-Виена на 2 ноември сутринта, като в австрийската столица е трябвало да се прекачат на друг полет за Германия. Те обаче не са били допуснати до борда на самолета на летище София. "Потресена съм! Тази сутрин (постът на д-р Денкова е от 6.55 часа на 2 ноември - бел.ред) в полета за Виена трябваше да летят семейство с дете с ДЦП и по всяка вероятност онкологично заболяване, защото вследствие на химиотерапия беше с опадала коса. Хората си бяха взели три билета, бяха заявили заболяването на детето и отиваха на животоспасяваща операция във Виена. Австрийският екип не ги прие на борда на самолета и след 40 минути скандали ги свали! Нямам думи! Разстроена съм, заради пълната липса на човечност!", написа дерматоложката.

Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева съобщи, че 11-годишното момче страда от левкемия, която е дала рецидив и затова е получило финансиране за лечение и транспорт в чужбина от Фонда. "Администрацията на Фонда е изпълнила всички формалности по организирането на пътуването и лечението, нужните форми за състоянието на детето са попълнени от лекари от ИСУЛ и изпратени на авиокомпанията. След свалянето на детето, администрацията на Фонда за лечение на деца е организирала транспорт с линейка и лекар придружител и детето вече се лекува в болница в Германия. Лично разговарях с майката, всичко е завършило благополучно", обясни Георгиева.