София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

15 дни за Заев да промени конституция на Македония

Гърция свали ветото за приемане на Скопие в НАТО и ЕС

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

След бурния дебат в македонския парламент вчера и победата на Заев, събрал нужните 80 гласа за промяна на конституцията на страната, топката сега  е в полето на правителството.
 
Веднага след вота в парламента, Зоран Заев побърза да се поздрави за победата.
 
Сега на плещите на ръководеното от македонския министър-председател правителство лежи да изготви и внесе в парламента в 15-дневен срок измененията в конституцията на страната. Те включват на първо място промяната на името на Република Северна Македония, изменение в преамбюла на основния закон, отказ от териториални претенции към други държави, както и ненамеса във вътрешната им политика, дори когато въпрос за грижа към живеещо в тях македонско малцинство.
 
Заев беше категоричен, че не само 15-дневният срок ще бъде спазен, но и промените ще бъдат внесени за гласуване от депутатите  много преди изтичането му.
 
Колкото до настроенията в македонския парламент, те са силно изострени след вчерашния вот. Оказа се, че освен от съпартииците на министър председателя  той е подкрепен и от седем депутати от опозиционната ВМРО -ДПМН, както и от един от социалистите. Веднга щом това сатана ясно, от ВМРО-ДПМН изгониха инакомислещите и обявиха, че на тях вероятно им е платена огромна сума, за да подкрепят правителството.
 
Гръцката реакция не закъсня. Малко, след като стана ясно, че македонският парламент е одобрил промяната на конституцията, Алексис Ципрас се поздрави с бившия външен министър на стараната Никос Кодзиас, водил преговорите със Скопие. Ципрас не забрави да изпълни и даденото на Заев обещание за отпадане на гръцкото вето спрямо Македония за членството й в Европейския съюз и НАТО.