София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

22 млрд. долара за оградата между САЩ и Мексико

Строителството ще продължи 3,5 години

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

21,6 милиарда долара ще струва оградата по границата между САЩ и Мексико, която президентът Тръмп обеща да построи, а изграждането ѝ ще продължи три години и половина. Това се казва в поверителен доклад на американското министерство на вътрешната сигурност, цитиран от „Ройтерс“.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обяви намерението си да издигне оградата, която според неговите сметки щяла да струва 12 милиарда. Освен това Тръмп каза, че ще принуди Мексико да плати съоръжението.

Според плана, който администрацията не е задължена да следва, запечатването на границата ще стане на три етапа и към края на 2020 г. ще обхване 2000 километра. При положение, че 1046 км вече са преградени, то новото съоръжение ще покрие почти цялата дължина на американо-мексиканската граница.

Тръмп подписа указ за изграждане на стената на 25 януари и заяви, че изпълнението му започва незабавно.

Междувременно апелативният съд в Сан Франциско потвърди решението на федерален съдия от Сиатъл, който спря заповедта на президента за забрана за достъп до територията на САЩ на граждани от 7 страни.

Тръмп реагира остро и написа, че е застрашена сигурността на САЩ и че ще продължи битката в съда. Вариантите са два – решението да бъде разгледано от петчленен състав на съда или от Върховния съд на САЩ.