София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Американците празнуват Деня на благодарността

Прието е цялото семейство да се събере заедно

6 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Деня на благодарността е един от най-старите и почитани празници в САЩ. Отбелязва се всяка година през четвъртия четвъртък на месец ноември в памет на първите  заселници в Масачузетс през 1621 г. Официално  е обявен за  празник обаче  от Ейбрахам Линкълн на 3 октомври 1863 година.
Историята гласи,че първи са го празнували английските заселници в Плимутската колония. Условията били много тежки, тъй като зимата се оказала студена и те не разполагали с достатъчно храна. За да повдигне духа на хората си, губернаторът решил да повдигне духа им и организирал първия Ден на благодарността . На него заселниците празнували, заедно с индианците,  които им донесли храна, благодарение, на която оцелели. Оттогава в празника се влага дълбок религиозен смисъл, като се приема, че това е ден, в който се отправя благодарност към Бог за милостта му, и този, в който се отбелязва края на прибирането на реколтата.
Тава е денят, в който традицията повелява цялото семейство да отиде заедно на църква, а след това да се събере около трапезата, на която има печена пуйка, подправена с боровинки, към нея се поднася и картофено пюре. За десерт пък се поднася  пай с тиква.