София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Министър Нанков на разпит в Националната следствена служба

Международна лаборатория ще изследва асфалтовата настилка

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Националната следствена служба разпита като свидетел регионалния министър Николай Нанков, председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов и директорът на Института по пътища и мостове инж. Веселин Димитров, за тежкия пътен инцидент край Своге. След близо три часа разпити министърът заяви, че първият анализ на асфалта по пътя за Своге е показал, че трябва да се сложи друг вид материал, а този, който е поставен е неподходящ за трасето.

"Имахме много важен повод да сме тук в качеството си на свидетели и да съгласуваме момента, в който по официален път ще се вземат проби от визирания участък, за да може в максимално бърза степен да го ремонтираме. Входирахме подобно искане и тепърва ще се разбере кога ще започне взимането на проби. Един от участниците в консорциума вече е установил дефектите в своя участък, другият е депозирал вчера писмо в АПИ, че ще отстрани и дефектите в своя участък в на територията на София-област", обясни Нанков

Нанков коментира и позицията на фирма „Трейс груп“.

„ Цялото трасе от пътя е предвидено за тежко и среднотежко движение и поради тази причина е трябвало да се слагат съвсем други материали от тези, които първият лабораторен анализ е показал, че са използвани. В следващите дни най-вероятно ще се намеси международна лаборатория, която ще изследва асфалта“, заяви Нанков.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов добави, че този участък от пътя не е посочен от Пътна полиция като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. В Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. След вземането на новите проби от международна лаборатория пътят ще бъде ремонтиран от АПИ.