София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

60 000 на националистически митигнг във Варшава

Демонстрацията съвпадна с посещението на Доналд Туск в Полша

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Около 60 хил. души са взели участие в националистическа демонстрация в полската столица, провела се в събота и съвпадаща с Деня на независимостта на страната, съобщи Фокус, цитирайки BBC, която се позовава на данни от местната полиция. Събралите се хора са скандирали "бог, чест, родина", като са се чували и някои расистки призиви. Срещу националистите е бил организиран контрапротест събрал около две хиляди души.

Вътрешният министър на Полша заяви, че е „горд" защото "толкова много поляци са решили да участват в честванията“, свързани с националния празник. Митингът съвпада с посещението на Председателя на Европейския съвет Доналд Туск в страната, който също присъства на отбелязването на деня на полската независимост. Туск бе премиер на Полша в продължение на седем години, преди да бъде избран не сегашната си позиция през 2014 г.