София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

90 % „Да“ за независим Кюрдистан

Ирак и Турция започнаха военни маневри по границата

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Над 90% от от гласувалите на референдума в Иракски Кюрдистан са подкрепили независимостта на региона. Това показват първите официални резултати, които бяха оповестени от избирателната комисия в Ербил. Избирателната активност е била над 72 процента.

Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни. След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски знамена и гърмяха фойерверки.

Веднага след обявяването на резултатите правителството на Ирак обяви, че няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за гласуваната независимост в "противоконституционния референдум".

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви от своя страна, че референдумът не е обвързващ и целта му е да даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район.

Иракската армия обяви, че е започнала "големи маневри" съвместно с турските военни по общата граница, без да даде подробности.