София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Александър Йорданов: Руската пропаганда на Балканите се ръководи от България

Според Атлантическия съвет Русия е заплаха за националната ни сигурност

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Учреден беше Атлантически съвет в България. Според организаторите Съветът има мисия да укрепва на ролята на България в ЕС и НАТО, да информира българското общество за задачите и отговорностите, произтичащи от евроатлантическото членство на страната ни; да пресича политическото влияние и пропагандната агресия на чужди държави срещу България.

Сред другите задачи, които Атлантическия съвет си поставя, са премахване на енергийната зависимост на страната, разработване на Национална стратегия за развитие на България през 21-и век, модернизиране и превъоръжаване на Българската армия и усилване на отбранителните способности на държавата, утвърждаване и развитие на механизми за граждански контрол върху управлението на държавата.  

Членове на ръководството са доц. д-р Антоний Гълъбов - съпредседател на УС, Димитър Вичев - съпредседател на УС, доц. д-р Александър Йорданов,  ген. майор Съби Събев; доц. Методи Андреев; проф. Евелина Келбечева.

Александър Йорданов прочете декларация на Атлантическия съвет, в която се казва, че намерението да президента Румен Радев да покани в България руския президент Путин по време на българското председателство на ЕС буди безпокойство.

В декларацията се казва, че Русия е противник на разширяването на НАТО и ЕС и се намесва във вътрешните работи на редица страни с цел да ги дестабилизира и да ги отклони от пътя на европейската интеграция.

Йорданов посочи, че няма реакция на информацията, че центърът на руските действия срещу страните от Балканите се намира в България.

Русия увеличи състава на Черноморския си флот и това я превръща в реална заплаха за нацоналната сигурност на България, каза още бившият председател на Народното събрание.