Гледай
на живо

Американският студент, освободен от КНДР, е с мозъчно увреждане

Момчето беше арестувано през 2016 година

Американският студент, освободен от КНДР, е с мозъчно увреждане Американският студент, когото КНДР освободи след 17 месеца в затвора по обвинение за кражба на плака... thumbnail text

Американският студент, когото КНДР освободи след 17 месеца в затвора по обвинение за кражба на плакати, има обширно увреждане на мозъка, информира Ройтерс.
22-годишният Ото Уормбир, който пристигна в САЩ във вторник от Северна Корея, е в стабилно състояние, но "не показва никакви признаци на разбиране на езика" и "осъзнаване на това, което го заобикаля", заяви директорът на отдела по неврология в университета в Цинцинати Даниел Кантер.
Според лекаря младият мъж не говори и не показва целенасочени действия. Спроед него причината за увреждане на мозъка е липсата на кислород. По мнение на лекарите спирането на дишането е вероятно заради свръхдоза лекарства.
През март 2016 г. Уормбир, който отива в Северна Корея като турист, е осъден на 15 години затвор за опит за кражба на пропаганден плакат от хотела. Той е освободен година по-късно.
Родителите на младия мъж по-рано твърдяха, че синът им е бил една година в кома.
Искаме светът да разбере каква престъпна държава е КНДР и колко жестоко се отнесе към нас и сина ни, казаха те в интервю за The Washington Post.
Севернокорейските власти съобщиха, че Уормбир е бил диагностициран с ботулизъм, но американски лекари не са потвърдили тази информация. Не са открити и белези от травми.
Уормбир е студент в Университета на Вирджиния.