София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АНТИТЕРОРИСТИЧНА АКЦИЯ ТЕЧЕ В ИСТАНБУЛ

ОПЕРАЦИЯТА Е НАСОЧЕНА КЪМ ЛЯВОЕКСТРЕМИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Мащабна терористична акция се извършва в Истанбул, съобщават турски медии.
Операцията се провежда по въздух и земя, като в нея участие вземат екипи за борба с тероризма и спецчастите в страната. Масови проверки текат в офиси, намиращи се в различни части на мегаполиса.
Акциите са насочени срешу лявоекстремистката организация „Революционен фронт за освобождение на народа“. През последните седмици тя е предприела серия от нападения. При едно от тях загина прокурор.
На 31 март той беше отвлечен. „Революционен фронт за освобождение на народа“ пое отговорност за него, като публикува снимка, на която Мехмет Селим Кираз е с опрян пистолет в главата. Терористичната групировка заплаши да убие прокура, ако полицията не признае вината си за смъртта на 15-годишния Беркин Елван – ранен при антиправителствените протести през 2013 г. Младежът загина от раните си след повече от 260 дни в кома.
Заложникът беше в плен на организацията в продължение на 9 часа. След изстрели на спецчастите похитителите бяха убити, а Кираз – открит ранен. По-късно отвлеченият прокурор почина в болницата.
Експертиза е доказала, че смъртта на отвлечения, е предизвикана от изстрел, дошъл от оръжието на неговите похитители.