София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха Саакашвили от втори опит

Бившият президент на Грузия обяви гладна стачка

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият президент на Грузия и бивш губирнатор на Одеска област Михаил Саакашвили бе арестуван в Киев, съобщи генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко. Той е бил отведен в ареста и се чака решението на съда за удължаване на ареста.

Адвокатът на Саакашвили обяви, че още с влизането си зад решетките, неговият клиент е обявил гладна стачка. „Саакашвили ще продължи с гладната стачка, ако съдът реши да удължи задържането му с 60 дни“, обяви адвокатът на грузинския политик.

Както е известно, срещу него има повдиганти обвинения за опит за държавен преврат, както е незаконно преминаване на границата. Президентът на Украйна Петро порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили, като по този начин искаше да прекрати неговата политическа дейност в страната. Първият опит за аресутването на грузинеца се провали, след като негови подръжници атакуваха автомобила на полицията и със сила го пуснаха на свобода.

Саакашвили е най-върлият политически опонент на сегашната власт в Украйна. Той призова хората от Киев да се съберат на централния площад в града и по мирен път да свалят президента Порошенко от власт.