София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Арестуваха шефа на „Амнести интернешънъл“ в Турция

Той 22-ма служители на организацията са обвинени в съучастие в преврата

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Турските власти задържаха ръководителя на офиса на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ Танер Кълъчъ, по подозрение в съучастие в опита за държавен преврат през 2015 година, се казва в изявление на организацията.

Съобщава се, че заедно с Кълъчъ за били задържани още 22-ма служители на турския офис на организацията в Измир.

"Поради липсата на достоверни доказателства за съучастието им в международно признати престъпления, призоваваме турските власти незабавно да освободят Танер Кълъчъ и 22-та юристи, както и да бъдат снети обвиненията им“, се казва в изявление на секретаря на организацията Салил Шети.

В нощта на 15-и и 16-и юли 2016 година в Турция, група метежници извърши опит за военен преврат. Основният конфликт се състоя в Анкара и Истанбул.

Загинали са повече от 240 турски граждани, а над 2 хиляди души бяха ранени. Властите в Турция обвиниха Фетхулах Гюлен в организирането на опита за преврат и поискаха от САЩ екстрадицията му. Самият Гюлен осъди метежа и обяви, че не е взел участие в него.