София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бедствено положение в Брегово

Опасения от екологична катастрофа в района

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бедствено положение е обявено във видинската община Брегово заради високото ниво на река Тимок.

Водоизточниците на града се намират край реката и вече са залети от водите й. Основните притеснения са свързани с опасността от екологична катастрофа.
Във водите на Тимок има стари замърсявания от тежки метали, повечето от мината в сръбския град Бор. Възможно е те да се просмучат и да замърсят питейната вода, коментира опасността кметът на общината Милчо Лалов: "Дано тези тежки метали да не проникнат в питейната вода, защото тогава ще стане екологична катастрофа. Аз искам превантивно органите на държавата да си свършат работата - да дойде РИОСВ-Монтана да вземат проби, да анализират и да кажат, има ли или няма".
Водите на Тимок вече са стигнали до ръба на предпазната дига.
В момента се разширява процепа в друга дига, за да може по-голямото количество вода да се върне обратно в реката.
Двете диги са държавна собственост и се стопанисват от "Напоителни системи".
„Много големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения, до дигите. Остават още около 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да навлезе в населеното място“, посочи кметът.
„В заповедта за обявяване на бедствено положение имаме текст, че при евентуално продължаване на прииждането на водите ще се евакуират хората, които могат да бъдат засегнати от ситуацията. На този етап не се налага евакуация“, заяви Милчо Лалов.