Гледай
на живо

"Безкрайната градина" на Галин Стоев дава старт на "Киномания"

Във филма е и последната роля на покойния актьор Никола Анастасов

"Безкрайната градина" на Галин Стоев дава старт на "Киномания" Над 50 заглавия ще покаже 31-ото издание на "Киномания", което продължава до 30 ноември. Kинодебютът... thumbnail text

Над 50 заглавия ще покаже 31-ото издание на "Киномания", което продължава до 30 ноември. Kинодебютът на Галин Стоев "Безкрайната градина" даде старт на фестивала. Сред българските заглавия са още семейният/детски филм "Лили Рибката", дебютиралият в конкурса на Токио "Кораб в стая" и новата документална творба на Адела Пеева "Да живее България". Прожекциите освен в зала 1 на НДК са в кино "Люмиер Лидл", Дома на киното, "Одеон", Културния център G8, Euro Cinema и Френския институт.

Акценти в програмата са носителят на "Златен лъв" от Венеция "Формата на водата" на Гийермо дел Торо, предизвикалият скандал в Русия "Матилда" на Алексей Учител, "Субурбикон" на Джордж Клуни по сценарий на братя Коен, "Борг/Макенроу"за едно от най-големите съперничества в света на тениса и черната комедия "Три билборда на извън града" на Мартин Макдона - носител на наградата на публиката от Торонто. Маслената анимация "Да обичаш Винсент", която излага теория за последните дни на големия художник Винсент ван Гог в стила на неговите картини, също ще бъде показана на фестивала."Безкрайната градина" разказа за живота на Филип /Мартин Димитров/, "разделен" между приятелката му Соня /Глория Петкова/, брат му Виктор /Димитър Николов/ и работата му като PR. Всичко се променя в деня, в който той среща Ема /Елица Матева/ - странно момиче, затворено в свой свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.Нежен и поетичен филм, съвременна градска драма, под чиято повърхност се крият невидими светове и се раждат неочаквани чувства, в него е и последната роля в киното на именития актьор Никола Анастасов.