София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бившият британски премиер може да стане генерален секретар на НАТО

Дейвид Камерън е считан за един от вероятните кандидати

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бившият министър председател на Великобритания Дейвид Камерън е считам за един от вероятните кандидати за поста генерален секретар на НАТО, пише вестник „Daily Mail“, позовавайки се на анонимен чиновник.

Според чиновника кандидатурата на Камерън ще бъде най-успешна в случай, че премиерът на Великобритания Тереза Мей реши да го предложи на тази длъжност. Заплатата на този пост е в размер над 260 хиляди евро. Представителят на бившия премиер не коментира информацията.

По думите на източника Великобритания заема силна позиция в НАТО. Тя е най-голямата и най-значимата страна във военен план в алианса, след САЩ. Както отбелязва изданието, цитирайки източник, близък до Камерън, за Великобритания е изключително важно неин гражданин да заеме тази длъжност, ако иска „да играе главна роля в безопасността на Европа и да покаже на съюзниците на Европейския съюз, че тя играе конструктивна роля на континента след Brexit".

„Длъжни сме да му предложим тази роля. Той може да предложи много. Длъжни сме да го убедим отново да се бори за Великобритания“, цитира вестникът думите на един от членовете на министерския кабинет.

Правителствените съюзници на Камерън считат, че страната само ще спечели от подобно назначение, в тази връзка те заявяват, че Камерън е готов да разгледа тази възможност.

В момента длъжността на генерален секретар на НАТО е заемана от Йенс Столтенберг. По данни на изданието бившият премиер на Норвегия ще освободи поста си през 2018 или 2019 година.