София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Близо 50% смятат програмата за саниране за нечестна, според проучване на Галъп

30,8% са на противоположното мнение

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9% обаче се съгласяват с крайното твърдение „санирането е голяма кражба“. Високият процент крайни становища показва очевидна обществена тревога, сочат данните от проучване на Галъп Интернешънъл.

49,5% от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение. Очевидно, санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, което идва от факта, че само малка част от българите могат да се възползват от него. Голямо влияние оказват и подозренията в корупция – които са общ знаменател в българското обществено мнение.

Нагласите към програмата за саниране са проверени от „Галъп“ още при стартирането й.Тогава се установи, че хората са наясно с обичайните рискове на такива проекти, макар да са положително настроени като цяло. Не беше докрай изяснен въпросът за чия сметка са разходите по санирането. Друг проблем беше фактът, че не всички могат да се възползват от него. Още тогава 60% определяха това като проблем. 65% пък казваха, че санирането ще създаде възможности за корупция.

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Подобни сондажи служат най-вече за формулиране на хипотези по отношение на текущи актуални въпроси.