София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОМБЕН АТЕНТАТ СРЕЩУ СЛУЖИТЕЛИ НА ООН

НАЙ-МАЛКО 10 ДУШИ СА УБИТИ. „АШ ШАБАБ“ ПОЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПАДЕНИЕТО

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

    Най-малко 10 души са загинали при бомбен атентат. Те са били служители на ООН, а атаката е била насочена срещу микробуса, с който са се придвижвали до работа. Инцидентът е станал в сомалийския автономен район Пунтленд, съобщава Ройтерс. Ислямистката групировка „Аш Шабаб“ пое отговорност за кървавото нападение.
    За момента се знае, че сред убитите са петима чуждестранни граждани и четирима сомалийци. Тялото на десетата жертва все още не е идентифицирано. При атентата са били ранени още десет души. По данни на УНИЦЕФ четирима от убитите са работели за Детския фонд на ООН, а други четирима служители са с тежки рани.
    Най-вероятно бомбеното устройство е било прикрепено към микробуса и е било активирано на пътя, заяви говорителят на полицията в Пунтленд Абдулахи Мохамед. Службите за сигурност обаче допускат, че е възможно автомобилът да е бил покосен от заложена край пътя самоделна бомба.
    От УНИЦЕФ са се заели да се свържат със семействата на загиналите и с евакуацията на пострадалите.
Припомняме, че миналата седмица групировката „Аш Шабаб“ нападна сградата на две министерства в столицата на Сомалия Могадишу. В началото на месеца пък групировката нахлу в университет в Кения и уби около 150 души.