София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов посрещна китайския премиер в София

Двете страни ще развиват стабилни бизнес отношения

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в София. Официалната церемония се състоя пред паметника на Незнайния войн, където двамата премиери поднесоха венци. След това Бойко Борисов и Ли Къцян разгледаха църквата „Света София“. След официалното посрещане Борисов и Ли Къцян проведоха среща на четри очи.

"Обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, икономиката и културното наследство и образованието, в София имаме "Конфуций Център" каза в началото на срещата на двете делегации Бойко Борисов. България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения, каза премиерът Борисов.

Председателят на Държавния съвет на Китай  Ли Къцян съобщи, че е получил подарък от жената на Боян Петров.

„Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му. За първи път посещавам България след сформиране на правителството и това е първата спирка на европейския ми маршрут. Благодаря за тържествената вечеря на г-н Борисов вчера вечерта. Имах възможност да видя златни предмети от преди 7 хил. години. Вчера ми дадоха и подарък – знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На знамето пише, че нейното сърце винаги ще остане там. Ние се гордеем с неговия кураж“, каза още Къцян.

Той посочи, че с премиера Борисов са провели важен разговор на четири очи и са постигнали единодушно съгласие по някои важни въпроси.

Председателят на Държавния съвет на Китай  е за първи път в България. Той е е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.