София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БОРИСОВ ПОСТАВИ ВЪПРОСА С ВИЗИТЕ ЗА САЩ ПРЕД НЮЛАНД

СЪДЕБНАТА РЕФОРМА, ЕНЕРГЕТИКАТА И БЕЖАНЦИТЕ – ОСНОВНИ ТЕМИ МЕЖДУ БОРИСОВ И НЮЛАНД

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Страната ни е заинтересована от перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания. Това заяви родният премиер Бойко Борисов на помощник държавния секретар на Америка – Виктория Нюланд. Нюланд е на кратко посещение в държавата, където се срещна с министър-председателя и държавния глава, за да бъдат обсъдени стратегическите партньорства между двете страни.
Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната и борбата с тероризма, в хода на мигрантската вълна, която е все по-наболял проблем за Европа и света. Борисов не пропусна да отбележи действията на кабинета по съдебните реформи. По негови думи промените в Конституцията, разделянето на ВСС на две колегии и засилването на прокурорските функции са фактори, са само част от текущите цели на управляващите.
Премиерът сподели на Нюланд плана за изграждане на интерконекторна връзка между България и Гърция и подкрепата, която получи страната ни по газовия хъб „Балкан“. По думи на Борисов проектите ще дадат енергийна независимост на държавата и ще разширят възможностите ни за доставка към Европа.