София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов с амбициозни планове за Балканите

В Подгорица с оферти за туризъм, енергетика и общи магистрали

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Нов акцент в приоритетите на Балканите даде премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в Черна гора. В правителствената резиденция Вила Горица в черногорската столица Борисов беше посрещнат с военни почести от своя черногорски колега Душко Маркович. 
 
След среща на четири очи двамата дадоха брифинг за журналисти. Именно там Борисов призова: "Стига сме говорили за мигранти, нека да пренасяме туристи, енергия, бизнес. Омръзна ми, 3-4 години само за мигранти говорим".
По отношение на туризма според Борисов „Естественият начин да се подредят всички държави в инфраструктурата и конкурентоспособността на туризма и бизнеса е Адриатико-индийската магистрала. 
 
По този повод премиерът каза дословно: „ ще свързваме Западна Европа и Азия, посредством магистрали свързващи балканските столици. Целта е да се направи по-лесно преминаването през границите на Балканите, да се уеднаквят таксите и за преминаване, както и ТОЛ таксите и Балканите да станат един общ мощен регион.
 
Ето и предложението на българския министър председател за нови икономически връзки и по-точно в енергетиката:  
 
Пред домакините си Борисов коментира и еврочленството на Черна гора. Той заяви, че и по време на Австрийското европредседателство ще бъдат положени усилия за приемането на Черна гора, която е подкрепена от всички български институции".