София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов се ръкува с Тръмп – ще има ли и разговор между двамата?

България и САЩ – съ-домакини в ООН на форум за наркотиците

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов се ръкува с американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на ООН в Ню Йорк. Дори двамата си размениха кратки реплики. Буквално секунди след ръкостискането между най-влиятелният в света президент и българския премиер, на кадрите, стигнали до медиите се вижда, как екипа на Борисов му показва заснетата с телефона й кратка среща очи в очи. Очакванията на администрацията на Бойко Борисов са да се стигне до по-дълга и съществена среща между Тръмп и българския премиер. Двамата са съ-домакини на Форум, в рамките на срещата на върха на ООН в Ню Йорк, посветен на борбата срещу наркотиците в глобален мащаб. Форумът е обявен като „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“. Медиите у нас припомнят, че Борисов демонстрира непримиримост към наркоразпространителите още от времето, когато е бил главен секретар на МВР и е работил успешно с партньорските служби начело с ФБР и ДЕА.

По време на Срещата на високо равнище в централата на Обединените нации, страните-участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с наркотиците. Изготвен е документ с четири основни точки, по които държавите да поемат ангажимент : първо - намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; второ - разширяване на усилията за лечение, и насърчаване на възстановяването на наркозависимите; трето - укрепване на международното сътрудничество по проблема с наркотиците; и четвърто - премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им.

Според екипа на премиера, визитата на Борисов в САЩ преминава изключително ползотворно. Престоят му още редица важни срещи.