Гледай
на живо

Борисов събра лидерите на Западните Балкани

“На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете”

Борисов събра лидерите на Западните Балкани “Тайната на успеха е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – в... thumbnail text

“Тайната на успеха е, че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст ни е важен, без значение колко е голям”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум, който поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. На конференцията в НДК по покана на българския министър-председател са косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Главният изпълнителен директор на Световната банка и бивш български еврокомисар Кристалина Георгиева отбелязва, че има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз. “С поемането на председателството България може да помогне на този процес”, добави тя. Георгиева се обърна и към премиера Борисов: “Искам да ви поздравя, че поведохте напред нашия регион към по-голяма интеграция и затова, че с бъдещия австрийски канцлер имате водеща визия за регионалната”, заяви шефката на Световната банка.

По думите на президента на Косово Хашим Тачи Западните Балкани никога не са били в по-удпбна позиция да засилят своята интеграция към Европейския съюз. “Заедно трябва да инвестираме във всеки един общ проект.”

“В лицето на Сърбия ще намерите един силен партньор. Всички ние имаме едни и същи цели и се надяваме да ни доведат до бързи резултати”, каза министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че процесът на европейска интеграция силно допринася за постигането на помирение, което е необходимо за икономическото развитие. “Мисля, че българското председателство се случва в много добър момент и съм сигурен, че българският министър-председател има всички аргументи и цялата наша подкрепа. В същото време той е натоварен с нашите надежди и очаквания да се бори за ускоряването на процеса на евроинтеграцията. През следващите шест месеца не само Меркел, а и вие сте човекът, към когото гледаме – ще се справите”, обърна се Рама към Бойко Борисов.

“Председателството на България ще помогне и ние няма да изпуснем възможността да ускорим присъединяването ни към Европейския съюз”, заяви македонският премиер Зоран Заев.