София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британският парламент трябва да одобри Брекзита

Върховният съд постанови решение с 8:3 гласа

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Върховният съд на Великобритания постанови с 8 на 3 гласа, че министър-председателката Тереза Мей се нуждае от одобрението на парламента, за да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизането на страната от Европейския съюз. Решението е очаквано.

Мей има необходимото мнозинство в Камарата на общините и не се очакват проблеми, тъй като основната опозиционна партия – Лейбъристката, обяви, че няма да блокира процеса.

Лейбъристите настояват само за поправки, които да гарантират достъпа на Великобритания до единния пазар и защита на трудовите права.

Според решението на Върховния съд не е необходимо правителството да съгласува задействането на член 50 с местните власти в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Според правилата, ако Великобритания задейства клаузата за напускане, ще започнат преговори с ЕС, които трябва да завършат до 2 години.