София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бронирани автомобили и специални части срещу протестите в Скопие

Трима полицаи са ранени, 14 души са арестувани

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Продължават протестите в македонската столица Скопие, предизвикани от акта на президента Георге Иванов, с който той амнистира 56 политици от управляващата коалиция и опозицията, замесени в афера с подслушване. В четвъртък вечерта отново хиляди демонстранти излязоха по улицата и влязоха в сблъсък с полицията.

В центъра на Скопиe се сблъскаха два протеста – единият с искане на оставката на държавния глава, а другият – срещу амнистирането на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, който също беше замесен в незаконното подслушване.

Полицията раздели двата протеста, но се стигна до инциденти. Трима служители на реда са ранени, 14 души от протестиращите са арестувани.

Протестиращите скандираха„Убийци”, „Няма справедливост, няма мир”, „Свалете щитовете, кого защитавате”.

За да разпръсне протестиращите пред централата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ властта използва специална части и бронирана техника.

По-рано през деня студенти окупираха Скопския университет.

Протести имаше и в други македонски градове, а политическата криза се задълбочава, след като политическите партии не могат да постигнат съгласие за предсрочни парламентарни избори.