София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИЯ Е ВТОРА ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПАРИ

БОРИСОВ И КМЕТОВЕТЕ – СТРОЙ СЕ, ПРЕБРОЙ СЕ!

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

"Само за една година сме втори в Европа по усвояването на еврофондовете", похвали се премиерът Бойко Борисов.
Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция с кметове и министри днес. Министър-председателят допълни, че ще бъдат отделяни повече средства за сигурността за сметка на лошо изготвени проекти на местно ниво. Ето защо Борисов „сплаши“ новоизбраните кметове, че трябва да бъдат много внимателни в изпълнението на обществени поръчки от европейски фондове. Той допълни още, че държавата няма да отделя средства от бюджета, за да оправя грешките на „калпави“ градоначалници. Премиерът беше категоричен, че след вота всички в местната власт са еднакви и трябва да работят заедно, независимо от това на коя политическа сила принадлежат.
Според Борисов изходът от дълговете на общините е увеличението на местните данъци и такси. По негови думи в големите градове те трябва да са по-високи, защото масово хората от селата искат да пребивават в тях. "Като искаш да имаш естакади, да живееш на бул. „Витоша”, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местната такса да ти е същата като в някое село", обясни министър-председателят.
На конференцията с тема „Перспективите пред местната власт“ взеха участие всички кметове на големи и малки общини, министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.