София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България може да влезе в Еврозоната не по-рано от 2020

Процесът ще отнеме най-малко 3 години

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България може да се присъедини към Еврозоната, но при всички случаи това е процес, който ще отнеме повече от три години. Това казва в интервю за „Райнише пост“ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за единната валута и социалния диалог.

Според еврокомисаря България се движи в правилната посока, но ако се спазват процедурите, присъединяването не може да стане по-рано от три години.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в речта си за състоянието на Съюза, че всички страни членки трябва да се присъединят към Еврозоната.

Домбровскис каза, че никоя страна няма да бъде принуждавана да въвежда еврото, визирайки най-вече Швеция, която засега има сериозни резерви.

В Еврозоната в момента са 19 държави, 7 други, сред които България и Румъния ще бъдат приети, когато изпълнят критериите, Швеция и Дания не искат да въвеждат еврото, както и Великобритания, която обаче води преговори за напускане на ЕС.