София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България на трето място по смъртност при трудови злополуки

Работата е причина за ракови заболявания

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

България е на трето място в ЕС по смъртност вседствие на трудова злополука. Националният секретар по безопасност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов информира, че коефициентът на злополука в България е 3,6 на 100 хиляди работещи. За сравнение в целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хиляди души.

Атанасов добави още, че на 100 хиляди заети се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за същия брой души за ЕС е 1513. Експертът смята,че има случаи, в които не се докладва за трудови злополуки, тъй като за тях не се плаща.

Припомняме, че 2318 от трудовите злополуки за миналата година са станали по време на работа. По данни на Националния осигурителен институт за първото полугодие на 2018г 1427 трудови злополуки, от които 35 са завършили със смърт. Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания. В ЕС на всеки час умират 10 души от рак.

От КНСБ искат да бъдат възстановени секторните проверки по безопасни условия в предприятията. По данни от тези проверки се правени проучвания и заключения за реалното състояние на условията за безопасен труд на дадена фирма.