София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България приветства борбата на Турция срещу незаконната миграция

Бойко Борисов даде интервю за турска агенция преди посещението му в Истанбул

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

България е благодарна на Анкара за борбата й с незаконната миграция. Това каза в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency българският премиер Бойко Борисов.

Той ще посети утре Истанбул, за да присъства, заедно с турския президент Реджеп Ердоган, на церемонията по откриването на реставрираната църква “Свети Стефан“, известна още като Желязната църква.

Възстановяването на единствената оцеляла желязна църква в света започна преди седем години в проект, съфинансиран от България и Турция. Борисов посочи пред агенцията, че възобновяването на българската църква е доказало, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни. Изразявайки своята благодарност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов каза: "Мисля, че това [обновяване на църквата] се случи поради взаимната добра воля и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите".

В тази връзка премиерът обяви, че на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз, страната ни ще се съсредоточи върху въпрос, свързани с Балканския регион. 

Министър-председателят на България подчерта, че страната ни не може да се бори сама срещу тероризма и мигрантския приток, а е необходима помощта на Турция. „Миграцията към нас официално падна до нула, имаме голямо сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове“, коментира българският премиер.

Относно търговските отношения между двете страни, Бойко Борисов каза, че са подобрили условията за турските инвеститори чрез подновяване на железопътните линии, свързващи България и Турция. "Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме възможности за развитие на зоната, както и за транспортиране на стоки", каза той.

Потвърждавайки, че е първият европейски политик, който бе подкрепил Ердоган след опита за победен преврат на 15 юли 2016 г., Борисов каза, че опитът за преврат не цели само да свали Ердоган, а да го убие. "Изземването на властта от правителството, като се насочи към цивилни граждани с F16 и военни хеликоптери, не може да бъде прието, затова подкрепих президента Ердоган", добави той.